Globus

tijesna borba

Trump ili Biden? Sada sve ovisi od ovih devet država

04/11/2020

Mediji prenose da je najneizvjesnije u devet saveznih država gdje se još ne naslućuje kome će pripasti glasovi elektora

Izbori za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država pokazali su se neizvjesnijim nego što je očekivano, a tri države, Wisconsin, Michigan i Pennsylvanija, mogle bi da budu ključne u odluci da li će pobjednik izbora biti aktuelni predsjednik Donald Trump ili kandidat demokrata Joe Biden.

Nakon što je prebrojana većina glasova u Wisconsinu i Milwaukeeju, Biden je u blagoj prednosti, ali je još rano za procjenu konačnih rezultata, prenosi Tanjug.

Mediji prenose da je najneizvjesnije u devet saveznih država gdje se još ne naslućuje kome će pripasti glasovi elektora.

Riječ je o Aljasci, Arizoni, Georgiji, Michiganu, Maineu, Nevadi, Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji i Wisconsinu.

Za pobjedu na izborima neophodno je osvojiti 270 od 538 elektorskih glasova.

Četiri države – Pennsylvanija, Wisconsin, Michigan i Georgija – ostavile su na desetine hiljada glasova po strani, čime su usporili trku za Bijelu kuću, prenosi CNN.

Izborna komisija u pojedinim državama je riješila da prekine brojanje i nastavi rad u srijedu, odnosno, od 16.00 po srednjoevropskom vremenu vremenu.

Neki okruzi u Pennsylvaniji čak nisu ni počeli da razvrstavaju glasove koji su stigli poštom, pa će to učiniti kasnije u toku dana.

Poštari su imali mnogo posla, jer je veliki broj ljudi glasao poštom, plašeći se korona virusa i vjeruje se da će većina tih glasova pripasti Joeu Bidenu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.