Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump imenovao bivšeg pilota za čelnika NASA-e

jim

Američki predsjednik Donald Trump objavio je planove da imenuje Jamesa Bridenstinea, bivšeg mornaričkog pilota i republikanskog kongresmena, da predvodi američku svremirsku agenciju NASA.

Bridenstine (42), koji je podržavao Trumpa tokom predizborne kampanje dugo je vremena smatran favoritom za čelnika NASA-e.

Njegova nominacija izazvala je, međutim, vatru kritike dvojice senatora s Floride koji su doveli u pitanje kvalifikacije kongresmena iz Oklahome da prevodi visoko sofisticiranu i složenu tehnološku agenciju.

Senaror Bill Nelson, visokorangirani demokrata u komitetu koji nadzire NASA-u, izjavio je za website Politico da bi novi čelnik svemirske agencije “trebao biti profesionalac, a ne političar”.

Marco Rubio, drugi senator iz Floride i Republikanac, izjavio je da bi izbor Bridenstinea “mogao biti katastrofalan po američki svemirski program”, prenosi Politico.

Bridenstine, koji je izabran u Kongres iz Oklahome u 2012., član je senatske komisije za oružane snage i komisije za nauku, svemirski program i tehnologiju.

Sudeći po publikaciji SpaceNews, Bridenstine je veliki zagovornik davanja privatnom sektoru veće uloge u svemirskim istraživanjima.

Svemirska agencija angažovana je u svim aspektima svemirskog istraživanja, kao i u posmatračkim misijama Zemlje iz svemira i razvoja novih svemirskih koncepata.

Predloženi budžet NASA-e za 2018. godinu iznosi nešto više od 19 milijardi dolara.

Brindenstine ima iskustvo uglavnom u vojsci kao pilot koji je obavljao borbene misije u Iraku i Afganistanu, kao i član mornaričkih rezervnih snaga koji je obavio nekoliko misija protiv kartela drogom u Centralnoj i Južnoj Americi.

On je bio izvršni direktor Zračnog i svemirskog muzeja u Tulsi i planetarija. Također je pripadnik Zračne nacionalne garde Oklahome.

Brindenstine ima diplome s Rice univerziteta i Cornella, prenosi AFP.