Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump imenuje Kirstjen Nielsen da predvodi ministarstvo domovinske sigurnosti

Donald_Trump1

Očekuje se da američki predsjednik Donald Trump imenuje Kirstjen Nielsen, koja je kao vodeća savjetnica šefa njegovog kabineta pokušala da uvede red u Trumpov tim, da predvodi ministarstvo domovinske sigurnosti, saopćio je u srijedu zvaničnik Bijele kuće.

Ukoliko njeno imenovanje potvrdi Senat, Nielsen bi preuzela kormilo nad golemim ministarstvom s više od 240.000 službenika koji su odgovorni za sigurnost američkih granica i aerdoroma, imigracijsku politiku, reakciju na prirodne katastrofe, prihvat izbjeglica i druga pitanja.

Nielsen (45) je ekspert za cyber sigurnost sa značajnim rezimemom u domovinskoj sigurnosti koji uključuje rad u administraciji za sigurnost saobraćaja i u Vijeću domovinske sigurnosti bivšeg republikanskog predsjednika Georgea W. Busha.

Nielsen je bila šefica kabineta penzionisanog marinskog generala Johna Kellyja u vrijeme dok je on bio ministar domovinske sigurnosti u prvim mjesecima Trumpovog mandata. Kelly ju je uveo u Bijelu kuću kada ga je Trump imenovao za šefa kabineta u julu kako bi smjenio Reincea Priebusa nskon samo šest mjeseci provedenih na tom položaju.

Zvanična objava nominacije mogla bi se desiti za samo nekoliko sati, kazao je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman. Imenovanje zahtijeva potvrdu Senata, prenosi Reuters.