Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump na Dalekom istoku: Japan je ključni američki saveznik

trump

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u zvaničnu posjetu Japanu, a već po dolasku je upozorio sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una da ne bi smio testirati američko-japansku odlučnost u sprečavanju razvoja nuklearnog oružja u toj izoliranoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Japan je važan prijatelj i krljučni saveznik SAD-a. Naše oružane snage su potpuno odlučne da iskoriste velike resurse kako bi štitili naše nacije. Niti jedan diktator, režim, niti država ne bi smjeli potcijeniti našu odlučnost”, poručio je Trump u zračnoj bazi Yokota u kojoj su smještene američke snage.

Japanski premijer Shinzo Abe također je ukazao na odlične bilateralne odnose između Japana i SAD-a, ali i na njegovu odličnu saradnju s Trumpom.

Upravo Abe je bio prvi strani lider koji je Trumpa posjetio nakon pobjede na predsjedničkim izborima, a često razgovaraju i telefonom.

Japan je prva stanica Trumpove 13-dnevne turneje tokom koje će posjetiti i Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine.

Jedna od glavnih tema Trumpovih razgovora s liderima Dalekog Istoka svakako će biti borba za prevazilaženje sjevernokorejske nuklearne prijetnje, a tokom turneje će prisustvovati i samitima lidera Organizacije azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) i Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN).