Najbogatiji Arap: Saudijski milijarder jedan od uhapšenih u državnoj istrazi

Prince Charles Re Opens The Newly Restored Savoy Hotel

Saudijski princ Alvalid bin Talal El Saud, najbogatija osoba na Bliskom istoku prema Forbesovoj listi milijardera, uhapšen je u sklopu antikorupcijske istrage, pišu regionalni mediji, prenosi američki Forbes.

New York Times izvještava da je saudijska državna televizijska stanica Al Arabija javila o hapšenjima nedugo nakon što je novi antikorupcijski odbor, na čelu s prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom, formiran izdavanjem kraljevskog dekreta.

Predstavnici Alvalida nisu odgovorili na zahtjev za komentar u vrijeme kada je objavljen ovaj članak.

Alvalid bin Talal, koji je diplomirao na Menlo Collegu i Univerzitetu u Syracuseu, drži pod kontrolom saudijsku investicionu kompaniju Kingdom Holding, koja ima dionice u Citigroupu, Twitteru i mnogim drugim kompanijama. Preko Kingdom Holdinga, on također posjeduje hotel George V u Parizu, ima dionice u Plaza hotelu na Manhattanu i ima vlasništvo nad satelitskim TV mrežama u arapskim zemljama.

Alvalid ima u vlasništvu 95 posto Kingdom Holdinga. Ovaj 62-godišnji princ posjeduje bogatstvo u iznosu od 18,7 milijardi dolara, prema Forbesovim procjenama.

Osim svog bogatstva, zapadu je poznat i po tome što je oduvijek podržavao pravo žena da voze u toj ultrakonzervativnoj kraljevini.