američki predsjednik

Trump naredio američkim kompanijama da napuste Kinu

trump jinping

Peking će od početka septembra, odnosno sredine decembra, uvesti carine u rasponu od pet do 10 posto na 5.078 proizvoda iz SAD-a, uključujući soju, sirovu naftu i male avione

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da je naredio američkim kompanijama da napuste Kinu, nakon što je Peking najavio uvođenje carina na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, raspirijući trgovinski rat između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Trump je na Twitteru najavio da će na najnoviji kineski potez odgovoriti kasnije u petak.

Predsjednik se sredinom dana susreo sa zvaničnicima zaduženima za trgovinu, rekao je Reutersu visoki dužnosnik Bijele kuće.

– Ne trebamo Kinu i iskreno govoreći bilo bi puno bolje bez njih. Golemi novac koji je Kina zaradila i ukrala od Sjedinjenih Američkih Država, godinu za godinom, desetljećima, mora prestati! – napisao je Trump na Twitteru, prenosi Al Jazeera Balkans.

– Našim snažnim američkim kompanijama je stoga naređeno da odmah počnu tražiti zamjenu za Kinu, uključujući da se vrate kući i svoje proizvode prave u SAD-u – dodao je.

Nejasno je po kojem bi zakonu Trump mogao narediti američkim kompanijama da prekinu svoje poslovanje u Kini ili da prestanu nabavljati određene proizvode iz te zemlje.

Trump je također rekao da je američkim poštanskim kompanijama, poput FedEx-a, Amazona, UPS-a i Američke pošte naredio da potraže i prekinu dostavu svih pošiljaka koje sadrže opioid fentanil u SAD-u.

Kina je u petak najavila da će u znak odmazde uvesti carine na američku robu vrijednu 75 milijarda dolara, prvi put i na sirovu naftu.

Peking će od početka septembra, odnosno sredine decembra, uvesti carine u rasponu od pet do 10 posto na 5.078 proizvoda iz SAD-a, uključujući soju, sirovu naftu i male avione.

Najavljene su i 25-postotne carine na uvoz automobila iz SAD-a, te 5-postotne carine na uvoz automobilskih dijelova koje će stupiti na snagu 15. decembra.

Odmazda je to Pekinga na poteze Trumpa koji je ranije uveo visoke carine na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijarda dolara i najavio dva nova kruga carina na dodatnih 300 milijardi dolara kineskog uvoza, početkom septembra i sredinom decembra, uključujući mobilne telefone, laptope, odjeću i igračke.

Eskalacija trgovinskog sukoba dvije vodeće privrede svijeta potpiruje strah od moguće recesije u SAD-u.

Carine su već zakočile globalnu trgovinsku razmjenu i ekonomski rast i u SAD-u i u Kini.