Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori u SAD-u

Trump: Nemam pripremljen govor ni za pobjedu, ni za poraz

trump fox news (1)

Istakao je da bi rezultati izbora trebali biti poznati već večeras

Američki predsjednik Donald Trump oštro je kritikovao Vrhovni sud zbog odluke o prebrojavanju glasova u saveznoj državi Pennsylvaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mislim da je presuda o Pennsylvaniji vrlo loša presuda Vrhovnog suda, jer mislim da bi trebali znati šta se događa već ovu večer”, kazao je Trump u obraćanju novinarima u Virginiji u centralnom uredu Republikanaca.

Istakao je da bi rezultati izbora trebali biti poznati već večeras.

“Dozvolite ljudima da glasaju ranije, ali zato morate imati brojeve. Ne možete odgoditi te stvari tako mnogo dana, a možda i sedmica. Ne možete to učiniti. Cijeli svijet čeka”, dodao je Trump.

Presudu Vrhovnog suda nazvao je vrlo opasnom odlukom za cijelu zemlju.

“Morate imati datum. A datum je 3. novembar. Zato bi 3. novembra trebali imati pravo znati ko je pobijedio”, rekao je Trump.

Vrhovni sud je prošle sedmice donio odluke vezano za dopisno glasanje u tri važne države, Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini i Wisconsinu. U slučaju Sjeverne Karoline i Pennsylvanije Vrhovni sud je u srijedu podržao produženi rok za primanje i priznavanje glasačkih listića, u slučaju Pennsylvanije ako su stigli unutar tri dana nakon dana izbora, a u slučaju Sjeverne Karoline devet dana nakon 3. novembra.

Trump je, također, kazao kako nema pripremljen niti pobjednički govor niti govor u kojem priznaje poraz.

“Ne, ne razmišljam o tome. Nadam se kako ćemo morati održati samo jedan od tih govora… znate, pobjeđivanje je lagano. Gubiti nikad nije, barem ne za mene”, kazao je Trump.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) danas se održavaju 59. predsjednički izbori na kojima birači biraju između aktuelnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa i njegovog rivala iz reda demokrata Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika te zemlje.