Globus

2021.

Trump nominovan za Nobelovu nagradu za mir

09/09/2020

Tybring-Gjedde je u pismu Nobelovom komitetu naveo kako je Trumpova administracija odigrala ključnu ulogu u uspostavljanju odnosa između UAE i Izraela

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump kandidat je za Nobelovu nagradu za mir 2021, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki mediji su izvijestili kako je prijedlog da Trump bude kandidat izložio član norveškog parlamenta Christian Tybring-Gjedde.

Rečeno je kako je Trump predložen radi doprinosa u postizanju sporazuma između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela.

Tybring-Gjedde je u pismu Nobelovom komitetu naveo kako je Trumpova administracija odigrala ključnu ulogu u uspostavljanju odnosa između UAE i Izraela te da se nadaju kako će i druge bliskoistočne zemlje slijediti UAE. Navedeno je i kako bi ovaj sporazum mogao imati ključnu ulogu u tome da Bliski istok postane regija saradnje i blagostanja.

Donald Trump je 13. augusta saopćio kako su Izrael i UAE postigli dogovor o normalizaciji odnosa.

UAE je treća arapska zemlja koja je normalizirala odnose s Izraeom, a prethodno su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.