Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump optužio Hillary Clinton i Baracka Obamu da su stvorili ISIS

03FD-trump-tmagArticle

Pretendent za republikanskog kandidata za predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u Donald Trump je na predizbornom skupu u gradu Biloxi u Mississippiju optužio američkog predsjednika Baracka Obamu i svoju oponenticu iz reda demokrata Hillary Clinton da su odgovorni za uspon terorističke organizacije ISIS.

Trump je u dosadašnjoj predizbornoj utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata u niz navrata izazvao oštre reakcije američke i svjetske javnosti svojom rasističkom, islamofobičnom i radikalnom retorikom, a sinoć je iz Mississippija poručio da je Obamina administracija morala poslušati njegove savjete prethodnih godina i prisvojiti izvorišta nafte, a ne prepustiti ih ISIS-u.

“Morate priznati da sam predvidio mnoge stvari. Tri godine sam govorio uzmite, prisvojite, zadržite naftu. Zar ne? Svi su govorili da ne mogu, jer je to suverena država. Nema tu nikakve države. Oni su stvorili ISIS. Hillary Clinton je kreator ISIS-a, zajedno s Obamom”, tvrdi Trump.

Osvrnuvši se i na jučerašnje pogubljenje 47 osoba osumnjičenih za terorizam u Saudijskoj Arabiji, uključujući i tamošnjeg šiitskog vođu Nimr al-Nimra, Trump je kazao da je radikalna reakcija Irana i Iranaca samo pokazatelj da žele preuzeti kontrolu u cijeloj toj regiji.

“Jeste li vidjeli kako su u Teheranu odmah zapalili saudijsku ambasadu. To pokazuje da Iran želi preuzeti Saudijsku Arabiju. Uvijek su to željeli, željeli su naftu”, kazao je Trump.