Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

John Bolton

Trump otpustio čovjeka koji je sve probleme želio riješiti vojnom silom

trump-bolton

Trump je putem Twittera saopćio da je u ponedjeljak navečer Boltona informisao o svojoj odluci, obećavši da će imenovati njegovog nasljednika već naredne sedmice

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je otpustio savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Johna Boltona, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je putem Twittera saopćio da je u ponedjeljak navečer Boltona informisao o svojoj odluci, obećavši da će već naredne sedmice imenovati njegovog nasljednika.

“U velikoj mjeri se nisam slagao s mnogim njegovim prijedlozima, kao ni drugi u administraciji, pa sam zato zamolio Johna za njegovu ostavku, koja mi je jutros uručena”, napisao je američki predsjednik.

“Zahvaljujem Johnu na usluzi. Imenovat ću novog savjetnika za nacionalnu sigurnost sljedeće sedmice”, dodao je.

Kako pišu američki mediji, Trump se od početka nije slagao sa Boltonovim mišljenjima. Američki predsjednik smatra da bi se SAD trebale povući iz skupocjenih ratova na stranim teritorijima, dok je Bolton, poznat i kao jedan od “arhitekata” rata u Iraku, smatrao da je oružani konflikt neophodan u nekim situacijama.

Tokom svog rada u Bushovoj administraciji, Bolton je zagovarao bombardovanje sjevernokorejskih položaja i nuklearnih postrojenja.

Jedan je od ključnih ljudi u pokušaju svrgavanju Nicolasa Madura u Venecueli, a Trump mu je to dopustio, pa čak i pristao na dolazak Guaida na vlast, ali čini se da je konačno izgubio strpljenje.

Međutim, kako piše Vox, vjerovatno najveći razlog neslaganja Trumpa i Boltona je Iran. Iako obojica smatraju da treba zauzeti oštar stav prema njihovom režimu, Trump to želi učiniti kroz ekonomske sankcije, dok je Bolton mišljenja da je vojna intervencija najbolji način da se režim svrgne.

Procjene su da bi rat protiv Irana bio veći čak i od onog u Iraku.