Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Trump podržao proteste u Teheranu: Ja sam uz hrabri iranski narod

TOPSHOT-US-POLITICS-TRUMP

Skup u znak sjećanja na žrtve, putnike aviona Ukrainian Airlinesa za koji je potvrđeno da ga je oborio iranski protuzračni sistem, organizovan je sinoć ispred Univerziteta Amir Khabir u Teheranu

Američki predsjednik Donald Trump podržao je proteste koji su sinoć počeli u Teheranu, najprije kao komemorativni skup za poginule putnike oborenog aviona Ukrainian Airlinesa, a potom prerasli u antirežimski protest, javlja Anadolu Agency (AA).

“Moja administracija će i dalje biti uz vas”, napisao je Trump na Twitteru te dodao: “Hrabrim ljudima Irana: Bio sam s vama od početka svoga mandata i moja administracija nastavit će biti uz vas. Pomno pratimo vaše proteste i nadahnuti smo vašom hrabrošću.”

Dodao je kao iranske vlasti trebaju dati dozvole organizaicjama za ljudska prava da prate šta se tamo događa i da prave svoje izvještaje.

Kako je poručio, ne smije doći do još jednog “masakra mirnih demonstranata”, niti isključenja interneta. “Svijet posmatra”, poručio je Trump.

Američki predsjednik je potom svoje poruke na Twitteru objavio i na perzijskom jeziku.

Skup u znak sjećanja na žrtve, putnike aviona Ukrainian Airlinesa za koji je potvrđeno da ga je oborio iranski protuzračni sistem, organizovan je sinoć ispred Univerziteta Amir Khabir u Teheranu.

Skup je proticao mirno, a okupljeni su potom počeli uzvikivati antirežimske parole poput “Stidi se, Revolucionarna gardo, ostavite ovu zemlju na miru”, “Smrt diktatoru”, “Ostavka, lažovi”, “Ostavka, glavni komandante Oružanih snaga Khamnei”.

Nakon oštrih parola, pripadnici iranske specijalne policije intervenisali su protiv okupljene mase. Ulice koje vode ka mjestu okupljanja su zatvorene, a pješacima je zabranjen prilaz.