Globus

Trump ponovo teroriste šalje u ozloglašeni Guantanamo?

03/05/2018

Sekretarijat za odbranu SAD objavio je pod kojim će uslovima ponovo razmotriti slanje osumnjičenih za terorizam u zatvor Guantanamo na Kubi.

“Sekretarijat za odbranu je poslao Bijeloj kući dopunjen prijedlog kriterijuma za slanje pojedinaca na odsluženje kazne u Guantanamu – onih koji predstavljaju kontinuiranu i značajnu prijetnju za bezbjednost SAD”, rekla je portparolka Sekretarijata za odbranu Sara Higins, prenio je Glas Amerike.

Bivši američki predsjednik Barak Obama 2009. je potpisao uredbu kojom je naredio zatvaranje objekta u Guantanamu, i za vrijeme njegovog mandata broj zatvorenika smanjen je sa 242 na 41.

Aktuelni predsjednik Donald Trump je u kampanji obećao da će ponovo otvoriti zatvor, a u januaru potpisao uredbu kojom se Sekretarijatu za odbranu daje 90 dana da dopuni upustvo za to kako će teroristi, koji su uhvaćeni u borbama, biti tretirani.

Trumpovu odluku kritikovale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, dok je sekretar za odbranu Jim Mattis rekao da vjeruje da će teroristi u Guantanamu biti tretirani na human način, a da će istovremeno SAD biti bezbjedne.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.