Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump rekao pakistanskom premijeru Šarifu: Vi ste sjajan momak

donald-trump

Izabrani američki predsjednik Donald Trump ponudio je Pakistanu pomoć u rješavanju problema i pohvalio premijera Navaza Šarifa kao “sjajnog momka” u prvom pozivu između njih dvojice, objavio je ured pakistanskoga čelnika.

Povijesni saveznici u regiji, Islamabad i Washington su pogoršali veze zadnjih godina zbog američkih optužbi da je Pakistan utočište islamističkim militantima, što ta azijska država opovrgava.

Šarifov ured objavio je u srijedu navečer da je pakistanski premijer zvao Trumpa da čestita na pobjedi i objavio je sadržaj razgovora. Trumpov tim potvrdio je da su razgovarali i objavio je kratko priopćenje.

“Predsjednik Trump je rekao: ‘Premijeru Navaze Šarif, imate vrlo dobar ugled. Vi ste sjajan momak. Radite sjajan posao koji je vidljiv na svaki način'”, objavljeno je iz Šarifova ureda.

“Spreman sam i želim igrati svaku ulogu koju želite da igram kako bi se pronašla rješenja za postojeće probleme. Bit će mi čast i osobno ću to učiniti”.

Premijerov ured nije obrazlagao koje probleme je Trump ponudio riješiti. Izjava također nije objasnila čime je točno Trump impresioniran kod Šarifa, a naišla je na broje kritike i ismijavanja u američkoj javnosti i medijima, prenosi Hina.

Pakistanska ekonomija se oporavila otkad je Šarif izabran 2013. a pojačana je i sigurnost zahvaljujući većim naporima vojske koja se suočava s militantima kao što su pakistanski talibani.

Međutim sigurnost ostaje problem jer islamističke grupe nastavljaju s masovnim napadima i radikali tzv. Islamske države nastoje stvoriti uporišta u Pakistanu, a preuzeli su odgovornost za nekoliko napada. I ekonomija se suočava s aktualnim izazovima, uključujući nestašicu energenata.

Trumpov ured rekao je da su dvojica čelnika imala “plodnu konverzaciju o tome kako će SAD i Pakistan imati jake veze u budućnosti”.

“Izabrani predsjednik Trump također je kazao da se veseli trajnim i jakim osobnim odnosom s premijerom Šarifom”, dodaje se u izjavi.