Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Orbit u 2016. poklonio 10.000 osmijeha

zubomobil_orbit1

Društveno-odgovorni projekat „Zubomobil“ je ovih dana, nakon nešto više od dva mjeseca, završio svoje ovogodišnje putovanje po bosanskohercegovačkim školama i gradovima. Na svom putu je napravio preventivne preglede zubića i održao edukacije o pravilnom održavanju oralnog zdravlja i higijene mališanima koji su učestvovali u projektu.

„Zubomobil“ je mobilna ordinacija, opremljena po najvišim evropskim i svjetskim standardima stomatologije.

Na proljeće je pokrenuta kampanja „Orbit poklanja osmijehe“, kada je prikupljen veliki dio iznosa za opremanje ove vesele ordinacije. Ostatak sredstava neophodnih da bi „Zubomobil“ bio u potpunosti funkcionalan i opremljen vrhunskom tehnološkom opremom je donirao Orbit iz vlastitih sredstava namijenjenih društveno odgovornim projektima. Na svom putovanju u 2016., „Zubomobil“ posjetio 34 grada, predškolske i osnovnoškolske ustanove ali – ove godine – i gradske trgove.

„Projekat živi već dvije pune godine i interes za njega ne jenjava“, rekla je Darja Šušteršič, direktorica preduzeća Mars u ime brenda Orbit. „Kroz naše društvene mreže smo svakodnevno dobijali veliki broj novih upita i molbi da posjetimo određene gradove i škole u cijeloj Bosni i Hercegovini, stoga smo ove godine „Zubomobil“ postavljali i na gradske trgove, u želji da olakšamo i osiguramo posjetu što više mališana i njihovih roditelja i staratelja. U namjeri smo, čini se, u potpunosti i uspjeli“, zaključila je Šušteršič.

zubomobil_orbit2

Tokom trajanja projekta, od septembra do novembra 2016. godine, pregledano je ukupno 10.000 djece uzrasta od 4 do 14 godina. Orbit je mališanima, nakon pregleda, poklanjao simbolične poklone i nagrađivao ih „diplomama za hrabrost“, čiji je cilj uklanjanje uvriježenog straha od stomatologa. Ukupna slika i analiza oralnog zdravlja djece predškolskog i uzrasta nižih razreda osnovnih škola, koju su stomatološke komore Federacije i Republike Srpske napravile nakon kampanje u 2015. godini, pokazala je neupitnu potrebu da Orbit ovaj projekat nastavi.

zubomobil_orbit

Prema riječima stomatologa koji su putovali sa „Zubomobilom“, u ordinacije javnih zdravstvenih ustanova se, i po završenom projektu, vraća veliki broj zubnih kartona koje djeca dobijaju po završenom pregledu. A to je, kako kažu, najbolji pokazatelj da ovaj društveno-odgovorni projekat pravi promjene i uistinu potiče da se o preventivi dječijeg oralnog zdravlja brinemo više, bolje i agilnije. Upravo stoga će Orbit projekat nastaviti i naredne godine, ovoga puta sa još ambicioznijim ciljem broja pregleda.

Ovaj projekat je podržan od strane Stomatološke komore FBiH i Komore doktora stomatologije RS-a.