Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: Saudijski princ ne zna šta se desilo u zgradi konzulata

trump1

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da mu je saudijski prijestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman kazao da nema informacija o tome šta se desilo u zgradi konzulata u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je putem Twitter profila napisao da je telefonom razgovarao sa saudijskim princom bin Salmanom.

“Upravo sam razgovarao sa prijestolonasljednikom Saudijske Arabije. Kazao mi je da nema nikakvih informacija o tome šta se dogodilo u zgradu saudijskog konzulata u Turskoj. Bin Salman je bio zajedno sa državnim sekretarom Mikeom Pompeom dok smo razgovarali telefonom. Rekao mi je da će brzo djelovati kako bi završio istragu o ovom pitanju. Odgovori će uskoro biti poznati”, naveo je Trump.

Podsjetimo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mike Pompeo, koji boravi u Saudijskoj Arabiji, sa princom Mohammedom bin Salmanom je razgovarao o nestanku novinara “Washington Posta” i saudijskog državljanina Jamala Khashoggija.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

Radna grupa koju čine turski i saudijski istražitelji sinoć je vršila istragu unutar kompleksa konzulata u Istanbulu, a danas je saopćeno da će pregledati i rezidenciju saudijskog konzula.

Celik: Turska će učiniti sve kako bi riješila slučaj nestalog novinara Khashoggija

Glasnogovornik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik je izjavio da će Turska učiniti sve kako bi riješila slučaj nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju novinarima nakon sastanka Izvršnog odbora stranke, Celik se osvrnuo na istragu u zgradi konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

“Turska će učiniti sve kako bi riješila slučaj nestalog novinara Jamala Khashoggija i podijeliti ishod istrage sa cijelim svijetom”, rekao je Celik.

Na pitanje o izvještajima o tome kako je Khashoggi ubijen u konzulatu, a njegovo tijelo isječeno na komade, Celik je odgovorio da će kasnije biti poznato više detalja.

“Razjasnit ćemo sva pitanja, ali je Ured državnog tužioca u Istanbulu zadužen za istragu i pričekajmo da vidimo kako će oni zaključiti taj slučaj”, kazao je Celik.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list “Al Watan,” koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

Kompleks konzulata u Istanbulu već 14 dana je pod prismotrom turske policije i novinara, a oči svjetske javnosti ponajviše su uperene u izjave turskih, saudijskih i američkih zvaničnika.