Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump upozorio da uragan Irma ima “historijski razorni potencijal”

trump

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je na razorni potencijal uragana Irma dok se ta oluja 4. kategorije kreće prema Floridi, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozvao je stanovnike koji se nalaze na području, koje bi moglo biti pogođeno uraganom, da se pridržavaju preporuka i uputa vlasti.

“Ovo je oluja koja ima apsolutno historijski razorni potencijal. Molim sve koji su na njenom putu da budu oprezni i prate sve preporuke vladinih dužnosnika i policije”, poručio je Trump putem video obraćanja.

Uragan Irma je oslabio na kategoriju 4 u petak, s vjetrovima do 240 kilometara na sat, ali je i dalje jedna od najsnažnijih oluja s kojima je Florida ikada bila suočena.

Nacionalni centar za uragane je saopćio da se moć uragana u petak osjetila i u sjevernoj Kubi i na Bahamima, a očekuje se da će u nedjelju pogoditi i Miami.

U vremenskim prognozama se upozorava na opasnost od uragana u dijelovima Florige, već od subote navečer.

S druge strane, Federalna agencija za hitne intervencije (FEMA) upozorila je da će uragan Irma izazvati velika razaranja u SAD-u.

Šef FEMA-e, Brock Long je u petak na konferenciji za medije u Washigtonu kazao kako očekuje da će uragan izazvati veliku katastrofu u saveznoj državi Floridi.

Pozvao je građane sa područja, koja će biti pogođena uraganom, da se pridržavaju svih uputa o evakuaciji.

Naglasio je da će, prema njihovim procjenama, uragan krajem sedmice pogoditi obale države Florida.

Istakao je i da u ovoj američkoj saveznoj državi do sada nije zabilježen, kako je rekao, tako snažan uragan.

Upozorio je da će za oko 100 hiljada osoba u Floridi narednih dana vjerovatno trebati osigurati alternativni smještaj, dodajući da će veliki dio savezne države danima ostati bez električne energije.

Najmanje osam osoba je poginulo, a desetine su povrijeđene na francuskim karipskim ostrvima Sveti Martin i Sveti Bartolomej koje je u srijedu poharao uragan Irma.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske, Gerard Collomb, izjavio je da su najmanje 23 osobe povrijeđene i da bi broj stradalih mogao biti znatno veći.

Uragan je opustošio ostrva širom Kariba, ostavljajući iza sebe samo ruševine.

Američki predsjednik, Donald Trump proglasio je vanredno stanje na Floridi, Portoriku i Američkim Djevičanskim Ostrvima.

Stanovnici Floride masovno se opskrbljuju hranom i vodom u slučaju da uragan pogodi kopno. I na Karibima stanovništvo je pojurilo u markete kako bi se snabdio osnovnim namirnicama. Aerodromi na nekoliko ostrva su već zatvoreni, a javna skloništa su otvorena.

Riječ je o najjačem ikada zabilježenom uraganu u Atlantskom okeanu. Irma prijeti da bude drugi snažni uragan koji će pogoditi obalu SAD-a, nakon što je prošle sedmice uragan Harvey pogodio saveznu državu Texas i razorio Houston, četvrti po veličini grad u SAD-u, odnijevši na desetine života.