Globus

američki predsjednik

Trump uvodi nove sankcije Kubi, slijedi novi udar na tamošnju ekonomiju

24/09/2020

Trump je mjere opisao kao dio "kontinuirane borbe protiv komunističkog ugnjetavanja" koje provode kubanske vlasti, prenio je The Hill

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je najavio da će njegova administracija uvesti nove sankcije protiv Kube kojima će se zabraniti američkim putnicima da koriste nekretnine koje su u vlasništvu kubanske vlade te ograničiti uvoz kubanskog alkohola i duhana.

– Ove mjere osigurat će da američki dolari ne finansiraju kubanski režim već da idu direktno kubanskom narodu – rekao je Trump tokom govora u Bijeloj kući.

Trump je mjere opisao kao dio “kontinuirane borbe protiv komunističkog ugnjetavanja” koje provode kubanske vlasti, prenio je The Hill.

Ured za kontrolu strane aktive Ministarstva finansija izmijenio je kasnije u srijedu Pravilnik o kontroli kubanske imovine kojim se zabranjuje bilo kojem američkom stanovniku smještaj, plaćanje ili rezerviranje smještaja na nekretninama koje je State Department označio kao vlasništvo kubanske vlade ili članova kubanske komunističke stranke i njihovih porodica. State Department objavio je popis od 433 takve nekretnine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.