Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lozana u švicarskoj

U karantin ide 2.500 učenika prestižne ugostiteljske ustanove

karantin

Najraniji elementi istrage ukazuju da je organizacija jedne ili više zabava bila izvor mnogih epidemija, kazale vlasti kantona Vaud

Švicarske zdravstvene vlasti naredile su karantin za 2.500 učenika prestižne ugostiteljske obrazovne ustanove u Lozani, nakon “značajnog širenja“ COVID-19 za koje se sumnja da su nusprodukt zabava izvan kampusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vlast švicarskog kantona Vaud objavila je da je svim studentima Hotelijerske škole u Lozani, poznate kao Univerzitet za ugostiteljstvo, naložen karantin kako u kampusu, tako i van njega, jer je zbog velikog broja zaraženih nemoguća individualna izolacija.

“Najraniji elementi istrage ukazuju da je organizacija jedne ili više zabava bila izvor mnogih epidemija“, navodi se u saopštenju iz kantonalnog ureda Vaud.

Istaknuto je da su se zabave održale prije 15. septembra kada su pooštrene mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa. U školi su preduzete sve potrebne mjere kako bi se osigurala online nastava, navodi se u saopštenju.

Portparol Univerziteta Sherif Mamdouh rekao je u četvrtak da situacija nije idealna, ali da su preduzeli mjere predostrožnosti posljednjih mjeseci. Dodao je da je 11 studenata imalo pozitivan test na koronavirus i da nijedan nije hospitalizovan.

Mamdouh je kazao da se karantin odnosni na 2.500 studenata. Univerzitet ima ukupno oko 3.500 učenika, uključujući i one koji pohađaju napredne nivoe. Kazao je da će stotine studenata koji žive u domu u kampusu biti u karantinu.