Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump za novog direktora FBI-ja imenovao Christophera Wrayja

Christopher Wray

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će za funkciju direktora Federalnog istražnog i obavještajnog biroa (FBI) nominirati advokata Christophera Wrayja, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je vijest o izboru novog čelnika FBI-ja objavio na svom Twitter nalogu, a napisao je da je riječ o “čovjeku besprijekornih kvaliteta” i najavio da će uskoro dati više informacija.

Ukoliko i Senat potvrdi Trumpov izbor, Wray će dobiti desetogodišnji mandat direktora FBI-ja.

Advokat Wray je radio za američko Ministarstvo pravde u vrijeme administracije američkog predsjednika Georgea W. Busha, a trenutno je partner u jednoj advokatskoj kompaniji.

Američki predsjednik Trump početkom maja je smijenio direktora FBI-ja Jamesa Comeyja koji je vodio istragu o vezama Trumpove predsjedničke kampanje s Rusijom. Nakon smjene pojavile su se tvrdnje da je predsjednik na Comeyja vršio pritisak da odustane od istrage o vezama nekadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna s Rusijom.

Trumpovo imenovanje novog čelnika FBI-ja došlo je dan uoči Comeyjevog svjedočenja pred Senatom o ruskom uplitanju u američku predsjedničku kampanju.