Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U akciji protiv krijumčara cigareta uhapšeno 19 osoba

akcija pat gp1111

Pripadnici Granične policije BiH u utorak su, u okviru akcije “Pat”, uhapsili 19 državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo “organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe”.

Pretreseni su stambeni i pomoćni objekti, vozila i osobe na 17 lokacija u Sarajevu, Foči, Zenici, Bijeljini, Tešnju, Trebinju, Ljubinju i Blagaju, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Prilikom pretresa privremeno je oduzeto 43.000 kutija cigareta bez akciznih markica raznih marki, tržišne vrijednosti oko 170.000 maraka. Oduzeto je i 153 kg rezanog duhana tržišne vrijednosti oko 15.000 maraka, 4,5 grama kokaina i više od 110.000 maraka.

Pronađeni su oružje i streljivo. Privremeno je oduzeto deset pušaka, sedam ručnih bombi, hiljadu komada streljiva različitog kalibra, tromblonske mine, vojni detonator i ručne radioveze. Aktivnosti su obavljene prema nalozima Tužiteljstva BiH i Suda BiH.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić pohvalio je rad pripadnika Centralnog istražnog ureda na uspješno provedenoj akciji “Pat”, istaknuvši kako su u prethodnom razdoblju, realiziranjem brojnih aktivnosti na sprečavanju prekograničnog kriminala, ostvareni najbolji rezultati od osnutka Granične policije BiH.

Dodao je da će rukovodstvo Granične policije BiH, sukladno mogućnostima, podržati daljnji razvitak Centralnog istražnog ureda u cilju operativnog jačanja i još boljih rezultata rada.