Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trumpov historijski govor: Muslimani su najveće žrtve terorizma

donald_trump_arabija

Protjerajte teroriste i ekstremiste iz svojih zemalja, protjerajte ih iz svojih bogomolja, iz vaših zajednica, iz svete zemlje i sa ovog svijeta. Muslimani imaju pravo da žive u miru i sigurnosti, mladi imaju pravo živjeti u miru i sigurnosti, poručio je Donald Trump, američki predsjednik govoreći pred više od 50 lidera muslimanskih i arapskih država na samitu u Rijadu.

Trump je u dugo očekivanom govoru odao priznanje pojedinim muslimanskim zemljama, ističući ulogu Saudijske Arabije u borbi protiv terorizma i ekstremizma. Pohvalio je današnju odluku o osnivanju Globalnog centra za borbu protiv ekstremističkih ideologija.

– Htio sam da dođem u srce muslimanskog svijeta i posjetim naciju koja čuva i brine o dva najsvetija mjesta islama. Želimo ojačati naše najstarije prijateljstvo. Obećavam da SAD neće nametati naš način živiota nego samo pružati ruku povjerenja. Naša je vizija mir, sigurnost i prosperitet u ovom regionu i cijelom svijetu. Naš je cilj koalicija zemlja protiv ekstremizma i osiguravanje budućnosti našoj djeci – poručio je.

Nije, kao tokom izborne kampanje, negativno govorio o islamu već je istakao kako su islam i muslimani najveće žrtve terorizma. Trump je pobrojao da su terorističke napade trpjeli i Amerika i Evropa.

– Otvaranje centra za borbu potiv ekstremističke ideologije je jasna poruka da većina muslimana može preuzeti vodstvo u borbi protiv radikalizacije. Odajem priznanje Saudijskoj Arabiji u tome. Nismo ovdje da držimo lekcije ljudima kako da žive, šta da budu i kako da vjeruju. Ali, moramo biti ujedinjeni u jednom – naporima da pokorimo ekstremizam – rekao je, između ostalog, Trump.

Američki je predsjednik nazvao samit historijskim ističući da će on „uz Božiju pomoć biti korak ka iskorijenjivanju zla“.

– Želimo da se ovog dana sjećamo kao dana početka mira na Bliskom istoku i u cijelom svijetu. Ali, moramo pobijediti ideologiju koja inspirira terorizam. Najviše razaranja i ubijanja u valu fanatičnog nasilja je u ovom regionu. Neko je rekao da su 95 posto žrtava terorizma u svijetu muslimani. To je tragedija epskih razmjera – rekao je Trump.

Među terorističkim organizacijama koje je pomenuo Trump su Al Kaida, ISIL i Hezbollah. On je govorio o nevjerovatnoj historiji muslimanskih i arapskih zemalja i potencijalima koje imaju.

– Nema opravdavanja, nema ignoriranja i nema suživota sa terorizmom. Kada god neko ubije čovjeka i spomene Božije ime to je uvreda vjerniku. Oni obožavaju smrt, a ne Boga. Ako ih ne pobijedimo u ovoj borbi sudit će nam ne samo historija i ljudi nego i Bog. Ovo je borba dobra i zla. Amerika će biti uz vas. Ali, vi ne možete čekati našu moć da sruši ovog neprijatelja. Vi morate odlučiti kakvu budućnost želite. Amerika traži mir, a ne rat. Muslimanski svijet mora podnijeti svoj teret ove borbe. Teroristi ne smiju imati utočište u vašim zemljama – dodao je pozivajući države da presjeku finansijske kanale terorističkim organizacijama.

Osvrčući se na ulogu Irana, Trump je rekao da njihov narod trpi zbog veza vodstva sa terorizmom i ekstremizmom i pozvao je države na napore u izolaciji takvih prijetnji.

Trump je na kraju obraćanja pozdravljen aplauzom.