predsjednički izbori

Trumpov izborni štab pokrenuo tužbu da se obustavi prebrojavanje glasova u Nevadi

Sarajevo: Boje jeseni u parkovima
27.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Jesenji motivi u sarajevskim parkovima Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Adam Laxalt, član Trumpovog izbornog tima, kazao je novinarima da je Nevada jedna od najvažnijih država koja će odrediti sudbinu ovih predsjedničkih izbora

Izborni štab američkog predsjednika i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa objavio je da je otkrio nepravilnosti u glasovima u saveznoj državi Nevada te pokrenuo tužbu da se na određeno vrijeme obustavi brojanje glasova, javlja Anadolu Agency (AA).

Adam Laxalt, član Trumpovog izbornog tima, kazao je novinarima da je Nevada jedna od najvažnijih država koja će odrediti sudbinu ovih predsjedničkih izbora.

Istakao je da su otkrili vrlo ozbiljne nepravilnosti u glasovima poslanim poštom.

“Vjerujemo da su glasački listići poslani na ime mrtvih ljudi i hiljada onih koji su se iselili iz ove savezne države. Podnosimo tužbu na sudu u Las Vegasu. Molimo sudije da preduzmu odgovarajuće mjere u vezi s tim nepravilnostima i da na određeno vrijeme zaustave brojanje glasova”, rekao je Laxalt.

Sudovi u američkim saveznim državama Michiganu i Georgiji već odbacili zahtjeve Trumpovog štaba da se u tim saveznim državama zaustavi brojenje glasova na predsjedničkim izborima.

Sutkinja suda u Michiganu Cynthia Stephens odluku je donijela na saslušanju u četvrtak, a pisanu presudu je najavila za petak.

“Nemam osnova ocijeniti da postoji bitniji izgledi za uspjeh pravnog zahtjeva”, ocijenila je Stephens.

Predstavnici Trumpove kampanje su rekli da su sudski postupak za obustavu brojenja glasova pokrenuli kako bi im se osigurao bolji uvid u obradu podataka.

264 – 214

Prema neslužbenim rezultatima, kandidat Demokratske partije Joe Biden sakupio je 264 elektora i izglednije su mu šanse za izbornu pobjedu nego njegovom republikanskom rivalu i aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji trenutno na svom kontu ima 214 sakupljenih elektora, a za pobjedu je potrebno minimalno 270.

Još nisu poznati rezultati u državama Pennsylvania, Sjeverna Karolina, Georgia, Nevada i Alaska, koje ukupno broje 71 elektorski glas.