Globus

London

Truss: Ovo je izuzetno važan trenutak za zemlje Zapadnog Balkana

13/12/2021

Želim da Ujedinjeno Kraljevstvo i naši partneri izgrade bliže ekonomske i sigurnosne veze sa regionom

Britanska ministrica vanjsih poslova Liz Truss je danas, 13. decembra, održala sastanak sa šest ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Londonu kako bi se razgovaralo o jačanju ekonomskih i sigurnosnih veza i pružanju podrške slobodi i stabilnosti u regionu.

Novi specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, ser Stuart Peach, prisustvovao je ovim razgovorima kao i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak i američki zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss je ovim povodom izjavila:

„Ujedinjeno Kraljevstvo povećava svoje napore na podršci miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu. Ovo je izuzetno važan trenutak za zemlje Zapadnog Balkana i bitno je da se očuvaju mir, sloboda i demokratija koji su na težak način postignuti prije više od 20 godina. Nedavno sam predsjedavala sastankom ministara vanjskih poslova grupe G7 u Liverpulu gdje je razgovarano o Zapadnom Balkanu a ministri su pozdravili povećanje prisustva Ujedinjenog Kraljevstva”, kazala je Truss i dodala:

“Želim da Ujedinjeno Kraljevstvo i naši partneri izgrade bliže ekonomske i sigurnosne veze sa regionom, što će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i razvoju, te pomoći da podržimo slobodniji, bogatiji i sigurniji Zapadni Balkan”.

Ministrica Truss je kazala da su joj se predstavnici Evropske unije i SAD-a pridružili u razgovorima u kojima je naglasila potrebu da zajedno rade jačanju napora ka iznalaženju trajnih rješenja za smanjenje tenzija u regionu.

“U sklopu ovih aktivnosti, Ujedinjeno Kraljevstvo imenovalo je ser Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. On ima dugogodišnje iskustvo rada u regionu kao bivši načelnik Generalštaba britanskih oružanih snaga i predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, a već sutra će posjetiti region kako bi napravio naredni korak u našem angažmanu”, rekla je Truss.

“Ovo je dio misije Ministarstva za vanjske poslove, komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva da kreira globalnu mrežu slobode koja se temelji na dubljim ekonomskim, tehnološkim, sigurnosnim i razvojnim vezama. Kao demokratija koja cijeni slobodu, Ujedinjeno Kraljevstvo pomoći će zemljama Zapadnog Balkana da odbrane i unaprijede svrhu slobode. One imaju našu punu podršku ne samo da prebrode izazove, već i da napreduju”, riječi su šefice diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvovala je danas, na sastanku ministara vanjskih poslova država zapadnog Balkana na poziv Liz Truss, ministrice vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.