Globus

Ministrica vanjskih poslova

Truss: Spremna sam da budem premijerka

14/07/2022

Truss je osvojila treće mjesto u prvom krugu glasanja među konzervativnim poslanicima u srijedu, iza bivšeg ministra finansija Rishi Sunaka i ministrice trgovine Penny Mordaunt

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss izložit će svoje političke ciljeve kao buduće britanske premijerke u črtvrtak, u sve ogorčenijoj borbi za nasljednika Borisa Johnsona, s obećanjem da će donositi teške odluke i pokrenuti ekonomski rast.

Truss je osvojila treće mjesto u prvom krugu glasanja među konzervativnim poslanicima u srijedu, iza bivšeg ministra finansija Rishi Sunaka i ministrice trgovine Penny Mordaunt.

O preostalih šest kandidata glasat će se danas u drugom krugu.

– Spremna sam da budem premijerka od prvog dana. Mogu predvoditi, donositi teške odluke i biti dorasla trenutku – poručit će Truss na početku zvaične kampanje, sudeći po transkriptu govora koji je unaprijed objavio njen tim.

Truss će povećati podršku Britancima koji se suočavaju s rastućim troškovima života i socijalnu pomoć, umanjujući poreske namete za firme, kao i provedbu ekonomskih reformi, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.