Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turci objavili snimak upozorenja kontrole leta: “Napustite naš zračni prostor”

rusenje aviona

Turski predsjednik Tayyip Erdogan kazao je kako Turska ne želi eskalaciju tenzija zbog rušenja aviona, te da su djelovali samo kako bi odbranili svoju državu.

Kazao je kako je ruski Suhoj pogođen dok je bio u turskom zračnom prostoru, no kako se srušio u Siriji, iako su neki dijelovi aviona pali i u Tursku i ozlijedili pritom dva Turčina.

Erdogan je napomenuo kako se turska politika u Siriji neće promijeniti.

– Nastavit ćemo sa svojim humanitarnim naporima s obje strane granice. Poduzet ćemo sve mjere kako bi spriječili novi val migranata.

Turski ambasador u UN-u Halit Cevik kazao je jučer da su se dva aviona približila turskom zračnom prostoru i da su upozorena 10 puta u pet minuta da promijene smjer.

Cevik je istaknuo da su oba aviona zatim ušla više od kilometar i pol na teritorij Turske na 17 sekundi i da nije bio poznato čiji su avioni.

– Nakon povrede prostora, avion 1 je napustio turski zračni prostor. Na avion 2 je pucano dok se nalazio u turskom zračnom prostoru iz aviona F-16 koji su bili u patrolnoj misiji na tom području – stoji u pismu Cevika u koje je Reuters imao uvid.

https://youtu.be/subNDl0FFl0