Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Monstruozno

Turci otkrivaju gdje je završilo tijelo ubijenog novinara

istraga khashoggi

Nakon što su odlučno negirale njegovo ubistvo, saudijske vlasti na kraju su objavile da je novinar ubijen u operaciji koju Rijad “nije odobrio”

Ubice novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, riješile su se njegova tijela bacivši ga u kanalizaciju nakon što je rastopljeno u kiselini, objavio je u subotu turski dnevnik Sabah.

Ispitivanjem uzoraka iz kanalizacije rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu otkriveni su tragovi kiseline, piše provladin dnevnik ne navodeći izvore.

Istražitelji ocjenjuju da je tijelo novinara koji je kritizirao vlasti u Rijadu rastopljeno u kiselini, a kad se pretvorilo u tekućinu, počinitelji zločina izlili su ga u kanalizaciju, nastavlja Sabah, prenosi Index.

Nakon što su odlučno negirale njegovo ubistvo, saudijske vlasti na kraju su objavile da je novinar ubijen u operaciji koju Rijad “nije odobrio”.

No Saudijci i dalje ne navode gdje je tijelo novinara koji je ubijen u njihovom konzulatu, zbog čega teza o tijelu koje je rastopljeno u kiselini zvuči vjerodostojno.

U članku koji je 2. novembra objavio Washington Post, s kojim je Khashoggi surađivao, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je “najviše razine saudijske vlade” da su naručile ubistvo, isključujući kralja Salmana.

Turska štampa bliska vlastima i tamošnji neimenovani dužnosnici stalno su u aferu uplitali prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

Krajem oktobra tužiteljstvo u Istanbulu ustvrdilo je da je Khashoggi ubijen čim je ušao u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano.