Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turisti iz Makarske bježe pred zahuktalim bagerima

Umjesto da Makarska dočeka turiste u najboljem svjetlu, uredna, puna cvijeća, u gradu je u punom jeku – sezona bagera, prenosi Slobodna Dalmacija.

Hrvati su ogorčeni jer su građevinci najaktivniji početkom ljeta kada se otvara turistička sezona. Još gore je što, piše ovaj list, nije riječ o poboljšanju infrastrukture za turiste već o stanogradnji.

Istina, Gradsko vijeće Makarske prošle godine je donijelo odluku da se ispod Magistrale grubi i bučni građevinski radovi zabranjuju od 1. juna, osim ako “gradonačelnik ne odluči drugačije”.

Sve je ilustrovano primjerom iz hotela “Osejava” gdje gosti bježe nakon prve neprospavane noći jer ih zorom bude strojevi na lukobranu pred hotelom.

I na zapadnom dijelu, na Biloševcu, nakon 15 mukotrpnih godina investitora da dobije odobrenje za gradnju hotela, zatvoren je put kod teniskih terena prema plažama, jer se postavljaju cijevi infrastrukture, iako je investitor komunalni doprinos u milionskom iznosu platio prije četiri godine.

“Gradskoj službi je dostavljeno nekoliko zahtjeva za produženje radova, ali drugi grade bez naše saglasnosti. Svi koji nisu ispoštovali odluku Gradskog vijeća bit će kažnjeni”, najavio je gradonačelnik Tonči Bilić.

Slobodna Dalmacija na kraju konstatuje da gostima nije udobno u Makarskoj, a trenutno ih je 2-3 hiljade u hotelima i privatnim kućama.