Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove mjere

Turisti koji obole od Covid-19 u Crnoj Gori bit će liječeni o trošku države

plaza-more-crna gora

Važno nam je to, jer turisti već sada odlučuju gdje će na ljeto. Ispružena je ruka ka turistima iz regiona

Epidemiološke mjere koje su na snazi u Crnoj Gori od prošlog petka, važiće i u narednih sedam dana. Tako će zabrana međugradskog prevoza vikendom i policijski čas u periodu od ponoći do 5 časova biti i dalje na snazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare povodom aktuelne epidemiološke situacije, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je kazao da se produžava rad kladionica i kockarnica do 23 časa.

“Omogućava se ulazak plovilima u našu državu uz negativan PCR test. Ukida se zabrana okupljanja više od dva lica na otvorenom prostoru. Na javnom mjestu može biti okupljeno 20 osoba”, kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, trenutno po broju novoregistrovanih slučajeva, Crna Gora ima najbolju situaciju od početka drugog talasa.

“Najbolja situacija je na jugu države. Crna Gora po pokazateljima smrtnosti, po mortalitetu je bolja od BiH, Hrvatske, Albanije i Sjeverne Makedonije”, kazao je Galić.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da se za tri dana značajno povećao procenat vakcinisanih protiv COVID-19 u Crnoj Gori.

“Imamo vakcinisano 10,5 odsto stanovništva prvom dozom. Važno je da se svi vakcinišemo. Apelujem na sve da shvate značaj vakcinacije”, poručila je Borovinić Bojović i napomenula da ako se više stanovništva vakciniše, manje je šansi za pojave mutiranih varijanti koronavirusa.

“Popunjenost bolničkih kaoaciteta je značajno manja i inzosi oko 25 odsto na teritoriji cijele države”, dodala je ministarka zdravlja Crne Gore.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je saopštio da su finalizovali zdravstvene protokole, koji će pomoći da se turistička sezona odvija u okviru određenih mjera.

“Dokument donosi preporuke i pravila kako se ponašati u ugostiteljskim objektima, hotelima, plažama, marinama. Cilj je obavljanje turističke aktivnosti u skladu sa protokolima. Tokom sljedeće sedmice biće distribuirani turističkoj privredi, biće na engleskom i ruskom i biće distribuirani i ambasadama”, najavio je Milatović.

On je kazao da ga raduje i ohrabruje to što je epidemiološka situacija sve bolja.

“Važno nam je to, jer turisti već sada odlučuju gdje će na ljeto. Ispružena je ruka ka turistima iz regiona. Mislim da ova sezona može biti puno uspješnija nego prethodna. Kompletna Vlada i Ministarstvo zdravlja se trude da daju sve od sebe kako bi sezona bila što bolja. Unija poslodavaca je podržala kampanju izgradnje Crne Gore kao sigurne turističke destinacije”, naglasio je Milatović.

Borovinić Bojović je pojasnila da su se potrudili da pojednostave protokol.

“Turistima će biti objašnjeno kako da se ponašaju ako osjete simptome koronavirusa ili ako obole od COVID-19. Svi strani državljani koji se razbole od koronavirusa, biće bolnički liječeni o trošku države Crne Gore”, naglasila je Borovinić Bojović.