Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turistička sezona u Budvi u punom jeku, cijene iste kao i prošle godine

budva plaza1

Turistička sezona u Budvi polako hvata zamah. Počele su prve gužve na šetalištima, a prijestonica crnogorskog turizma i ove godine omiljena je destinacije za goste iz Rusije i Srbije.

Iako se najviše gužve očekuju u julu i avgustu, u Budvi se već osjeća da je sezona uveliko počela. Ovih dana, šetališta u ovom gradu preplavljena su turistima, kojih najviše ima iz Rusije i Srbije. Plaže u crnogorskoj metropoli turizma iz dana u dan sve su popunjenije.

Turisti iz Rusije tradicionalno su među najbrojnijim u Budvi. Na svakom koraku čuje se ruski jezik, a reklame o prodaji i izdavanju nekretnina istaknute su na najfrekventnijim mjestim u Budvi i to na ruskom jeziku.

[pull_quote_right]

Aleksandar iz Podgorice se već godinama bavi prevozom turista brodićem. Ističe da je kod njega mnogo manje posla za razliku od prethodnih sezona.

“Moj neki osjećaj je da će ova sezona biti loša, za razliku od ranijih godina, ali svi vjerujemo da će biti bolje. Cijene su iste, jedino je možda smještaj jeftiniji”, kazao je Aleksandar.

[/pull_quote_right]

U anketi koju je u Budvi sprovela ekipa Anadolu Agency (AA) osim ruskog, dominantni jezici su i njemački, engleski i francuski. Uz turiste iz Rusije, u Budvi tradicionalno najviše gostiju dolazi iz Srbije.

“Dolazim iz Beograda. Ovdje je predivno, ja svake godine dolazim u Crnu Goru. Jako volim naše more. Sve je predivno, kao u bajci. Crna Gora je mnogo uradila na turističkoj ponudi i mislim da će sve više turista dolaziti ovdje”, kazala je gošća iz Beograda.

Ona je zadovoljna i cijenama usluga u Budvi.

“Mislim da su cijene pristupačne gostima. Naravno, postoje mjesta kao što je Stari grad gdje su cijene malo veće, ali mislim da je Budva za svačiji džep”, istakla je Beograđanka koja se odmara u Budvi.

Osim lijepih plaža, u Budvi goste očekuje mnogo raznih sadržaja. Akva park, krstarenje brodom, sportski tereni i bogat noćni provod samo su neki od sadržaja koje pruža Budva.

Nezaobilazni dio u cijeloj priči o Budvi i turističkoj ponudi jeste gastronomska ponuda. Riblji specijaliteti, domaća kuhinja, plodovi mora, dio su ponude budvanskih restorana. Vlasnik jednog od najpoznatijih restorana u Budvi Krsto Niklanović, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da se posao zahuktava. Očekuje dobru sezonu.

Budva, slovenska plaza

“Počelo je dosta bojažljivo, ali evo kako sezona kreće intenzivnije, zahuktava se i posao, tako da se nadam da ćemo se i ove godine izvući što se turizma tiče. Predsezona je imala dosta neizvjesnosti, na koje smo mi mogli malo da utičemo. Mislim na tržišta koja su bila dominantna kod nas, a koja su bila dovedena pod znakom pitanja. Ali evo se opet vraćaju, mislim na rusko tržište, mnogo manje na ukrajinsko”, kaže Niklanović i ističe da se cijene nisu promijenile ne samo u odnosu na prošlu, već i na prethodne sezone.

Cijene

Kada je u pitanju smještaj, cijene variraju u zavisnosti od lokacije. U prosjeku, ležaj u privatnom smještaju košta između 10 i 20 eura, dok su cijene apartmana nešto skuplje.

Cijene hrane i pića nisu se mnogo promijenile u odnosu na prošlu godinu. Tako se hamburgeri u prodavnicama brze hrane prodaju po dva eura, pice od tri do 10 eura, a palačinke 1,5 eura.

Ukoliko želite da se rashladite u nekom od brojnih budvanskih lokala sokovi su od dva do tri eura, flaširana i kisela voda do 1,5 eura. Kafa košta 1,2 eura, a kafa s mlijekom 1,5 eura.