Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Na današnji dan donesen “Zakon o radničkom samoupravljanju” u Jugoslaviji

27/06/2015

Na današnji dan 1950. godine, u tadašnjoj Jugoslaviji je donesen historijski Zakon o radničkom upravljanju privredom, prenosi Anadolu Agency (AA).

[pull_quote_right]Time su službeno potvrđeni radnički savjeti, koji su imali određene ovlasti unutar radnih kolektiva, ali čije su granice ipak, bile ograničene uputama partije[/pull_quote_right]

Pomenuti zakon se smatrao svojevrsnim početkom “samoupravnog modela”, po kojem se jugoslovenski socijalizam razlikovao od onog koji je postojao u bivšem Sovjetskom savezu.

Narodna skupština FNRJ donijela je 27. juna 1950. godine “Osnovni zakon o upravljanju državnim privrednim poduzećima i višim privrednim udruženjima od strane radnih kolektiva” popularno nazvan “Zakon o predaji tvornica na upravljanje radnicima”, ili “Zakon o radničkom samoupravljanju”.

Time su službeno potvrđeni radnički savjeti, koji su imali određene ovlasti unutar radnih kolektiva, ali čije su granice ipak, bile ograničene uputama partije.

Samostalnost u poslovanju privrednih organizacija u ovom periodu ostvarivala se jedino na području tehnoloških i stručnih pitanja, dok su materijalna pitanja zavisila isključivo od konkretne politike države.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.