Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska ministrica osudila odluku ECJ-a o zabrani nošenje marame na radnom mjestu

Fatma Betul Sayan Kaya

Ministrica porodice i socijalne politike Republike Turske Fatma Betul Sayan Kaya je danas u obraćanju u Ujedinjenim nacijama u New Yorku izjavila da je bila izložena “nehumanom postupku” holandske vlade, koji je, kako je kazala, bio u suprotnosti sa diplomatskim protokolom, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetimo, nakon što su je spriječili da posjeti turski konzulat u Rotterdamu, holandske vlasti i policija vratili su tursku ministricu Kayu u Njemačku.

“Holandija je prekršila nekoliko evropskih i UN-ovih konvencija ograničavajući slobodu govora i kretanja ministrici koja ima diplomatski imunitet”, kazala je Kaya na sjednici o statusu žena.

Istakla je kako su pripadnici holandske specijalne policije, koji su opkolili vozilo u kojem se nalazila ministrica, bili ovlašteni da koriste silu, dodajući kako su turske državljane, koji su se spremali da je dočekaju, napali policijski psi.

“U ime svoje zemlje, ali i svih žena, snažno osuđujem ovaj pristrasni, rasistički i ksenofobični postupak”, rekla je ministrica, dodajući kako međunarodna zajednica ne bi trebala ostati nijema na ovakve postupke holandske vlade.

Turska ministrica je također osudila i odluku Evropskog suda pravde (ECJ) kojom je poslodavcima u Evropskoj uniji dozvoljeno da svojim uposlenicama zabrane nošenje marame na radnom mjestu.

“Ova odluka otvoreno ide na ruku ekstremistima”, poručila je ministrica porodice i socijalne politike Republike Turske.

Dodala je kako će pomenuta zabrana muslimankama samo dodatno otežati da budu aktivne u društvenom i ekonomskom životu, u slučaju kada moraju birati između vjere i karijere.