Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska na udaru terorista, u valu napada širom zemlje više ubijenih

napad istanbul (10)

Napad na američki konuzlat u Istanbulu izvele su dvije žene, od kojih je jedna Hatice Asik, članica terorističke organizacije DHKP-C, kodnog imena “Hulya”.

Tokom jutrošnjeg napada Asik je ranjena, a potom i uhapšena.

Prebačena je u bolnicu gdje je utvrđen njen identitet. Hatice Asik (42) je u pomenutoj terorističkoj organizaciji, prema navodima obavještajnih agencija, trebala biti angažovana i kao “bombaš samoubica”. Ona je obuku o terorističkim aktivnostima stekla u okolini Ankare i Istanbula.

Kako je kazao očevidac jutrošnjeg napada Engin Yuksek, s prozora je gledao kako dvije žene dolaze, ostavljaju torbe i kako se pripremaju za napad, nakon čega su počele pucati iz vatrenog oružja u pravcu zgrade konzulata.

“Građani koji su čuli hice potrčali su na balkone i prozore. Zatim su na napadačice počeli bacati stolice, stolove, šta im se našlo pri ruci. Ženu koja je držala oružje, stolica je pogodila u glavu. Dohvatila je oružje, strahu pogledala gore i pogodila prozore na stanovima. Odmah zatim se sakrila u neko obližnje skrovište”, kazao je Yuksek.

On je istakao kako su policajci rekli ženama da spuste torbe ali je jedna povikala “Osvetit ću se za Suruc”.

Kada im je nestalo municije, počele su bacati kamenice na policajce. Očevidac je kazao kako je druga napadačica uspjela pobjeći.

Napad na američki konzulat jedan je u nizu koji su se jutros desili u Turskoj.

U dva teroristička napada u provinciji Širnak na jugoistoku Turske ubijeno je pet pripadnika snaga sigurnosti.

Kako je saopćeno iz kabineta guvernera provincije Širnak, prvi napad dogodio se jutros oko devet sati po lokalnom vremenu u mjestu Silopi, a pripadnici terorističke organizacije PKK, aktivirali su eksplozivnu napravu postavljenu pored puta kojim se kretalo policijsko vozilo u redovnoj jutarnjoj ophodnji.

VEZANI TEKST Napadnuti konzulat SAD i policijska stanica u Istanbulu, najmanje troje                               mrtvih (FOTO) 

U napadu su poginula četiri, dok je jedan policajac ranjen.

U jutrošnjem napadu na vojni helikopter u Širnaku život je izgubio jedan pripadnik turskih oružanih snaga, potvrđeno je iz Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske.

Isti izvor je naveo kako su teroristi otvorili vatru na helikopter u letu, a tom prilikom je teško ranjen jedan vojnik koji je istom letjelicom prebačen u bolnicu ali je izgubio bitku za život.

Provincija i istoimeni grad Širnak nalazi se na jugoistoku Turske, 50 kilometara od granice sa Sirijom i oko 90 kilometara od granice sa Irakom.

U sukobu sa pripadnicima policije na mjestu terorističkog napada na policijsku stanicu u četvrti Sultanbeyli rano jutros poginuli su jedan policajac i dvojica napadača.

Policajac, koji je povrijeđen u jutrošnjoj razmjeni vatre, preminuo je u istanbulskoj bolnici gdje mu je ukazana liječnička pomoć.

Dvojica napadača otvorili su vatru na policajce koji su radili na osiguranju mjesta napada tokom vršenja uviđaja. U razmjeni vatre napadači su ubijeni.

U terorističkom napadu na zgradu policijske uprave u istanbulskoj četvrti Sultanbeyli povrijeđeno je deset osoba.