Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postoji nada da će Zemaljski muzej biti otvoren u septembru

zemaljski muzej

Akcija “Ja sam muzej” organizirana s ciljem spašavanja i ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja BiH, pozitivno je prihvaćena u javnosti, a organizatori očekuju da će biti uspješno završena i da će Zemaljski muzej ponovo otvoriti svoja vrata posjetiocima, piše Anadolu Agency (AA).

Kako organizatori akcije kažu, sve je više građana, javnih ličnosti, ali i političara koji podržavaju akciju i ideju ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja, koji je iz finansijskih razloga zatvoren prije tri godine.

 

Ines Tanović Sijerčić

Ines Tanović Sijerčić

“U protekloj sedmici je kroz muzej prošlo više stotina građana, javnih ličnosti, ambasadora, sportskih ličnosti… Oni dižu svoj glas da se spasi muzej. Spisak je šarolik i nama je jako drago da je ova akcija uspjela privući takav interes građana”, kazala je projekt koordinatorica u Udruženju “Akcija” Ines Tanović Sijerčić.

U muzeju je danas “dežurao” i njemački ambasador u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach, kao predstavnik Evropske komisije. On je istakao kako su primjetna oštećenja na zgradi muzeja i da se njeno propadanje što prije treba spriječiti.

Christian Hellbach

Christian Hellbach

Hellbach je istakao kako angažman organizatora akcije treba podržati i da se treba nagraditi. On je kazao kako se nada da bi muzej u skorije vrijeme mogao otvoriti svoja vrata i naći rješenja, ne samo da se muzej otvori, nego i da se sačuva od propadanja.

Organizatori akcije očekuju da će doći do promjena u statusu muzeja.

“Vidjeli smo da je u protekloj sedmici bilo reagovanja iz Ministarstva civilnih poslova, kada je došao ministar Adil Osmanović i rekao da bi se muzej mogao otvoriti u septembru i da su u toku pregovori u rješavaju finansijskog statusa muzeja. Mi pozdravljamo svaku pozitivnu akciju, svaku pozitivnu incijativu i nadamo se da će muzej u što skorijem roku otvoriti svoja vrata”, kazala je Tanović Sijerčić.

Ona je istakla da će, ukoliko vrijedne kolekcije u Zemaljskom muzeju još jednom dočekaju zimu, to svjedočiti potpunom odumiranju i propadanju kulturne baštine.

Jedna od radnica Zemaljskog muzeja je i Ermana Lagumdžija, viši kustos, biolog, botaničar na Odjeljenju za prirodne nauke koja je tu zaposlena od 1996. godine.

“Uposlenik sam ove divne institucije od 1996. godine do danas. Prije rata ovdje je radilo 124 uposlenika, uključujući naučni kadar, tehničko kao i pomoćno osoblje. Nakon rata, 1996. godine bilo je 67 uposlenika muzeja. Sada nas je mnogo manje i stručno smo oslabljeni. Trebat će dosta vremena da se vratimo u neko prvobitno stanje, odnosno da zbirke budu osposobljene za posjetu Zemaljskom muzeju”, kazala je Lagumdžija koja je istakla kako im je ova akcija i odaziv na nju dao novu energiju i snagu da nastave s borbom za ovaj muzej.

zemaljski muzej1

Akcija “Ja sam Muzej” počela je izložbom Zijaha Gafića “Čuvari muzeja”, a obuhvatit će i mnoštvo art-akcija, filmskih projekcija, koncerata i različitih aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o teškom položaju u kojem se nalazi ova kulturna institucija i njeni radnici.

Akcija će i u narednim danima okupiti veliki broj prijavljenih građana, poznatih ličnosti, vjerskih lidera, akademskih radnika, učenika i studenata.