Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska oduzima državljanstvo Fetullahu Gulenu

Fethullah Gulen

Nadležne vlasti Republike Turske pokrenule su proceduru oduzimanja državljanstva za ukupno 130 osoba, među kojima je i vođa terorističke organizacije FETO Fetullah Gulen, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je u Službenom listu objavilo odluku o oduzimanju državljanstva za 130 osoba koje turski organi terete za terorizam, organizirani kriminal i narušavanje Ustava, a koji se nalaze u bjekstvu u inozemstvu i nedostupni su organima gonjenja.

Državljanstvo tim osobama će biti oduzeto ukoliko se u roku od tri mjeseca ne vrate u Tursku i ne jave nadležnim organima.

Pokrenuta procedura je u skladu sa turskim zakonima i Ustavom i po isteku tromjesečnog poziva licima na povratak u Tursku će Vijeće ministara te zemlje donijeti konačnu odluku o brisanju tih lica sa liste državljana Turske.

Među licima koja su pozvana da se vrate u Tursku i jave nadležnim organima su i drugi čelnici terorističke organizacije FETO, među kojima i Osman Hilmi Ozdil za kojeg se pretpostavlja da je u Tajlandu.

Od poznatijih imena iz redova FETO-a na listi su i Haluk Mataraci i Orhan Tornaci koji se terete za aktivno učešće u julskom neuspjelom vojnom udaru u Turskoj.

Na listi imena kojima prijeti oduzimanje turskog državljanstva su i dva parlamentarna zastupnika Faysal Sariyildiz i Fatma Hezer Ozturk iz reda opozicione Narodne drmokratske partije (HDP). Na toj listi je i bivši parlamentarni zastupnik partije BDP Ozdal Ucer. Svo troje se terete za propagiranje terorističkih aktivnosti i članstvo u organizaciji PKK.