Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ukradena pokrajina"

Turska policija pohapsila novinare ruskog Sputnjika

Mahir Boztepe (1)

Nekoliko sati prije Boztepea u Ankari je uhapšeno još troje saradnika Sputnjika, izvijestili su Simonjan i nevladina organizacija Reporteri bez granica

Istanbulska policija uhapsila je danas urednika internetske stranice Sputnjik na turskom jeziku, koju finansira Kremlj, usred sve većih napetosti između Ankare i Moskve, rekao je njegov poslodavac.

Glavni urednik Sputnjika u Turskoj Mahir Boztepe priveden je i u policijskom je pritvoru, na Twitteru je objavila glavna i odgovorna urednica agencije Sputnjik Margarita Simonjan.

“Policija je upala u naš ured u Istanbulu. Uhapšen je naš novi saradnik. (…) Turska, šta se događa?”, pitala je Simonjan.

Nekoliko sati prije Boztepea u Ankari je uhapšeno još troje saradnika Sputnjika, izvijestili su Simonjan i nevladina organizacija Reporteri bez granica.

Pripadnici turske policije su danas oko 13:20 stigli u redakciju Sputnjika u Istanbulu zahtijevajući sastanak s predstavnicima agencije. Tada su u uredu bili samo dežurni novinari. Policajci su izjavili da neće napustiti prostorije agencije dok se ne sastanu s predstavnicima.

Kazali su da ih traže zbog članka objavljenog u subotu, koji je u Turskoj izazvao kontraverze. U tom tekstu Sputnjik naziva ukradenom pokrajinu Hatay, koja je u Tursku bila integrisana 1939. godine, kada ju je prepustila Francuska koju je tadašnja Liga naroda ovlastila da upravlja Sirijom kako bi osigurala neutralnost Ankare tokom Drugog svjetskog rata.

Sinoć su nepoznate osobe upale u stanove novinara Sputnjika iz redakcije u Ankari, turskih državljana, prijetili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog saradnje s Rusima.

Incident je slijedio dan nakon protesta ispred ruskog konzulata u Istanbulu i pogoršanja stanja u sirijskome Idlibu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas turske vlasti da interveniraju i garantuju sigurnost novinara ruskih medija.