Turska preuzela helikopter kojim je u Grčku pobjeglo osam oficira

turska

Neimenovani diplomatski izvor AA izjavio je da je u Tursku vraćen vojni helikopter kojim je jučer ujutro u Grčku pobjeglo osam oficira koji su učestvovali u pokušaju izvođenja državnog udara u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Helikopter tipa Black Hawk sinoć oko ponoći preuzeli su pripadnici Turskih oružanih snaga (TSK) i krenuo je ka Turskoj.

Ranije je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu saopćio kako je Turska zvanično zatražila od Grčke da hitno isporuči odbjegle oficire i helikopter.

Grčka policija potvrdila je da je osam oficira uhapšeno nakon što su u subotu ujutro sletili na aerodrom Alexandroupoli.

Uhapšeni oficira od Grčke su zatražili politički azil, a grčki sud će ih procesuirati zbog ilegalnog ulaska u zemlju i narušavanje diplomatskih odnosa sa Turskom.

Advokat oficira u postupku Lia Marinaki izjavila je kako će oficiri danas biti izvedeni pred tužioca i kako će tako početi sudski proces.

”U normalnim okolnostima proces bi mogao trajati do godinu. Jasno je da oficiri ne žele da budu isporučeni Turskoj jer se boje da bi bili pogubljeni”, kazala je Marinaki.

Cavusoglu je jučer telefonom razgovarao sa grčkim kolegom Nikosom Kotziasom i situaciji u Turskoj nakon gušenja pokušaja državnog udara, ali i o slučaju odbjeglih oficira.

”Grčka će po hitnom postupku procesuirati izdajnike i nadamo se u znak dobre volje isporučiti ih Turskoj kako bi bili izvedeni pred lice pravde”, kazao je Cavusoglu.