Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kuća Mare Popović u Gračanici: Mjesto gdje će se ubuduće raditi cvijet sjećanja

mara popovic

Udruženje „Gračaničko keranje“, čije je najpoznatije djelo kerani cvijet sjećanja, koji se izrađuje u spomen na žrtve srebreničkog genocida, ovaj simbol ubuduće će raditi u novim prostorijama. Općina Gračanica na korištenje im je predala obnovljenu kuću Mare Popović, koja se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, piše Anadolu Agency (AA).

Cvijet sjećanja izrađuje se unazad pet godina i neizostavan je detalj svake komemoracije u Memorijalnom centru u Potočarima, ali i širom svijeta.

„Udruženje je 2010. godine, prema ideji Mustafe efendije Cerića, tadašnjeg reisu-l-uleme, uradilo srebrenički cvijet, odnosno naša članica Jasminka Čamdžić je izradila cvijet i naredne godine bila je prva promocija cvijeta sjećanja, kada je podijeljeno 14.000 cvjetova u svim gradovima Bosne i Hercegovine. Od tada, cvijet se nalazi na reverima mnogih poznatih ličnosti i političara, kako u našoj zemlji, tako i dalje“, kazala je Amra Sumbić, članica „Gračaničkog keranja“.

20160717_2_18057291_12302969_Web

Govoreći o cvijetu sjećanja, iz ovog Udruženja upozoravaju da se on, kao simbol, mora dostojanstveno čuvati i nositi, te da oni kao autori ne dozvoljavaju da se na osnovu ovog simbola pravi biznis.

„Svake godine nas pozivaju i traže da šaljemo cvjetove u mnoge gradove. Cvijet sjećanja je zaštićen kao autorsko djelo Udruženja ‘Gračaničko keranje’ i jedino mi možemo izrađivati i raditi ovaj cvijet“, podsjetila je Sumbić.

20160717_2_18057291_12302970_Web

Inače, Udruženje „Gračaničko keranje“ nastalo je prije deset godina, kada je brojalo nekoliko članica i djelovalo u iznajmljenim prostorijama. Broj članica vremenom se povećavao i sada okuplja oko 300 žena koje njeguju tradiciju izrade predmeta od čipke i kere, po kojima je gračaničko područje poznato u regionu.

Dio njihovih radova nastalih uz pomoć strpljivih ruku, igle i konca, ubuduće će biti izložen u tipičnoj bosanskoj kući, u čiju je obnovu Općina Gračanica uložila blizu 300.000 KM.

20160717_2_18057291_12302972_Web

„Gdje god sam imao priliku kažem da sam ponosan na ovo Udruženje. Zaista, ono je primjer kako se krenulo ni od čega i kako su sve svojim aktivnostima zaslužile, jer one organiziraju mnogo više aktivnosti, ne samo čipku i keranje, nego baštine i tipičnu bosansku tradiciju. Neki su se čudili što smo im dali ovu kuću, ali kažem da je to zasluženo i ovaj će prostor biti u funkciji, a dat će im i novi motiv za rad“, smatra Nusret Helić, načelnik Gračanice.