Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro otvorenje Terapijske zajednice za ovisnice o drogama

heroin droga

Direktor Javne ustanove Terapijska zajednica Kantona Sarajevo Kenan Kestendžić kazao je Feni da trenutno rade na izgradnji odjela za ovisnice na ovom lokalitetu, koji bi fizički bio odvojen od odjela za muškarce, te prilagođen ženskoj populaciji i njihovom boravku i tretmanu.

– Iako zvaničnih statistika o broju ovisnika u našoj zemlji nema, pa tako i statistika o tome koliko žena ima problem sa drogom, sa sigurnošću možemo reći da taj broj sigurno nije zanemarljiv. Ali tu postoje mnoge kada je u pitanju odlazak žena u terapijske zajednice – istakao je.

Kaže da bi se u radu sa ovisnicama koristila dugogodišnja dobra praksa iz Kampusa, ali i iskustva iz sličnih institucija iz regiona. Dodao je da će se program oporavka i aktivnosti kuće za ovisnice konceptualno bazirati na već postojećem projektu muške kuće naglašavajući multidisciplinaran pristup u radu sa korisnicama usluga Kampusa, uzimajući u obzir specifičnost te vrste populacije.

– Kuća će biti smještena na lokalitetu Kampusa u Rakovici u nizu sa ostala dva objekta za smještaj korisnika, a bit će finansirana iz istih sredstava. Otvaranje kuće za žene ovisnice predstavlja proširenje kapaciteta ali sa istim profesionalnim i stručno-kompetentnim ljudskim resursima – zaključio je.

Javnu ustanovu Terapijska zajednica Kampus osnovala je Vlada KS-a 2003. godine i ovo je prva ustanova ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.