Globus

Turska uhapsila 1.050 osoba osumnjičenih za terorizam

27/07/2015

Turske snage sigurnosti i dalje provode opsežnu antiterorističku operaciju u 34 grada u okviru koje je u proteklih nekoliko dana privedeno 1.050 osumnjičenih osoba koje se terete za povezanost s terorističkim organizacijama poput ISIS, PKK i DHKP-C.

Ured turskog premijera za javnu diplomaciju saopćio je da je do sada privedeno 1.050 osoba i da antiteroristička operacija nije okončana.

U saopćenju se navodi kako će svih 28 članica NATO-a sutra u Briselu održati vanredni sastanak koji je Turska zatražila i da će na tom sastanku biti razgovarano upravo o operacijama koje su turske snage sigurnosti pokrenule nakon niza terorističkih napada na jugoistoku zemlje od 20. jula.

Ranije su turski sigurnosni zvaničnici saopćili da je tokom današnjih operacija privedeno 256 osumnjičenih i najavljen nastavak antiterorističke borbe na teritoriji Turske, ali i izvan nje.

Najintenzivnije operacije turska policija izvodi u Istanbulu, Ankari, Erzurumu, Diyarbakiru, Merdinu, Antaliji, Mugli, Batmanu, Mersinu i Gaziantepu, a među privedenima je i veliki broj stranih državljana.

U okviru antiterorističkih operacija u proteklih nekoliko dana turske snage sigurnosti su izvele niz zračnih udara na uporišta ISIS-a i PKK-a i na teritorijama susjedne Sirije i Iraka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.