Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sigurna zona

Turske i američke snage izvele prvu kopnenu patrolu na sjeveru Sirije

sirija

Ranije su turske i američke snage izvele nekoliko zračnih patrola, a iz Ministarstva odbrane Trske saopćeno je kako je danas izvedena i kopnena patrola na istočnoj obali Eufrata

Turske i američke snage sigurnosti izvele su prvu zajedničku kopnenu patrolu u okviru plana uspostave sigurne zone na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranije su turske i američke snage izvele nekoliko zračnih patrola, a iz Ministarstva odbrane Trske saopćeno je kako je danas izvedena i kopnena patrola na istočnoj obali Eufrata i južno od turskog pograničnog distrikta Akcakale.

Patrola će trajati do kraja dana, a turske i američke snage bi trebale stići i u naselja južno od Tal Abyada.

Turska i Sjedinjene Američke Države su početkom augusta dogovorili uspostavu sigurne zone na sjeveru Sirije. Shodno dogovoru, zona bi trebala biti utočište za sirijske izbjeglice, a turske i američke snage formiraju zajednički operativni centar za implementaciju dogovora.

Dogovor također predviđa povlačenje terorista YPG/PKK-a iz gradova koje su okupirali na istočnoj obali Eufrata. YPG/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a i turska jasno upozorava da ne želi terorističke tvorevine u blizini granice.