Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužitelji tuže Janšu i traže oduzimanje 400.000 eura

janez-jansa111

Specijalno državno tužiteljstvo podnijelo je tužbu protiv vođe slovenačke opozicije Janeza Janše i traži da mu se oduzme nezakonito stečena imovina od gotovo 400.000 eura, objavili su u četvrtak vodeći slovenački mediji.

U saopštenju tužiteljstva ne navodi se Janšin identitet, ali vodeći list “Delo” piše kako nema nikakve sumnje da se radi o predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS), zastupniku u parlamentu i nekadašnjem premijeru.

Tužba je podnesena nakon finansijske istrage pokrenute 2013. u kojoj se ispitivalo porijeklo imovine Janše, supruge Urške i njezine sestrične Nataše Pajenk koja je upravljala njihovim računima, njegova brata Rajka Janše i nekadašnjeg tajnika stranke Jože Zagožena koji je u međuvremenu umro.

Slovenska tiskovna agencija STA i televizijska postaja POP-TV prenose da su tužitelj odlučili tužiti samo Janšu kod kojega je za razdoblje na koje se odnosila istraga, od 2010. do 2013., utvrđena razlika između prijavljene i stvarne imovine u financijskim sredstvima i nekretninama od 395.388 eura.

Janaša je izjavio kako je o svojoj imovini više puta govorio u medijima i istrazi te da to neće ponavljati, a njemu bliski mediji tvrde kako je riječ o političkom procesu na tragu afere Patria. Ustavni sud poništio je presudu kojom je Janša zbog primanja mita od finske firme Patria bio osuđen na dvije godine zatvora.