izbrisali "osnovnu mrežu"

Twitter uklonio više od 170 hiljada prokineskih naloga

twitter

Twitter je objavio da su ove dvije međusobno povezane mreže rano otkrivene i imaju vrlo mali broj pratilaca s niskom uključenosti (engagement)

Twitter je uklonio više od 170.000 naloga za koje navodi da su imali za cilj širenje prokineskih poruka.

Neki od tih postova govorili su o epidemiji koronavirusa, saopćeno je iz sjedišta kompanije, prenio je BBC.

Kompanija je navela da su izbrisali “osnovnu mrežu” od 23.750 aktivnih naloga i još 150.000 koji su korišteni kao dodatni nalozi za širenje poruka iz osnovne mreže.

Twitter je također saopćio da je ugasio više od hiljadu računa kojima je sjedište bilo u Rusiji, a koji su širili dezinformacije.

Kompanija je navela da je kineska mreža sa sjedištem u Narodnoj republici Kini (NRK) povezana s ranijom operacijom koja je imala podršku kineske vlade. Ta mreža je također uklonjena zajedno sa računima na Facebooku i YouTubeu prošle godine.

U prošlogodišnjoj kampanji, distribuirane su dezinformacije o političkoj situaciji u Hong Kongu.

Twitter dodaje da je “temeljito proučavao i istraživao prošle koordinirane informacijske operacije iz NRK-a”.

Dok su 23.750 naloga bili glavni fokus, 150.000 računa identificirano je kao pomoć u jačanju poruka iz osnovne mreže.

Twitter je objavio da su ove dvije međusobno povezane mreže rano otkrivene i imaju vrlo mali broj pratilaca s niskom uključenosti (engagement).

– Općenito, ova cijela mreža bila je uključena u niz manipulativnih i koordiniranih aktivnosti. Pretežno su objavljivali postove na kineskim jezicima i širili geopolitičke narative Komunističke partije Kine (KPK), istovremeno plasirajući neprovjerene i neistinite informacije o političkoj situaciji u Hong Kongu – navode iz kompanije Twitter.