Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija

U 55. godini iznenada umro doktor koji je liječio Navalnog: “Sumnjam da će biti istrage”

“Znao je više od svih drugih o Aleksejovom stanju”

Preminuo je zamjenik glavnog doktora bolnice u Rusiji u kojoj se nakon trovanja liječio vođa opozicije Aleksej Navalni.

Iz bolnice su saopćili kako je Sergej Maksimišin, zamjenik glavnog doktora, preminuo u 55. godini života.

“Sa žaljenjem obavještavamo da je zamjenik glavnog liječnika za anesteziologiju i reanimaciju hitne bolnice, profesor na državnom medicinskom univerzitetu u Omsku, doktor medicinskih nauka Maksimišin Sergej Valentinović iznenada preminuo”, stoji u saopćenju bolnice u Omsku.

Podsjetimo, Navalni je 20. avgusta primljen na hitni odjel bolnice u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu. Maksimišin za vrijeme Navalnijeve hospitalizacije nije držao konferencije za novinare. Kao zamjenik glavnog doktora za anesteziologiju i reanimaciju, bio je jedan od najstarijih liječnika u bolnici.

“Znao je više od svih drugih o Aleksejovom stanju”

Leonid Volkov, vođa Navalnijevog kabineta, potvrdio je da je Maksimišin bio zadužen za liječenje čelnika opozicije.

“Sergej Maksimišin bio je voditelj odjela na kojem se liječio Aleksej Navaljni i bio je zadužen za njegovo liječenje, posebno za nadgledanje njegove medicinski izazvane kome. Znao je više od svih drugih o Aleksejevom stanju pa ne mogu odbaciti mogućnost da se ovdje radilo o kaznenom djelu”, rekao je Volkov za CNN.

“S druge strane, ruski zdravstveni sistem je vrlo loš i nije rijetko da doktori njegove dobi iznenada umru. Sumnjam da će biti istrage o njegovoj smrti”, dodao je.

Ministar zdravstva Omske oblasti saopćio je da je Maximišin radio u bolnici 28 godina i spasio na hiljade ljudskih života.