Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Afganistanu ubijen drugi čovjek ISIS-a u toj zemlji

isis2

U napadu bespilotne letjelice američke vojske u Afganistanu poginuo je Gul Zaman, drugi po važnosti čovjek u strukturama ISIS-a na području ove zemlje.

U saopćenju Obavještajne službe Afganistana (NDS) navodi se da je u jučerašnjem zračnom napadu američke vojske na istoku zemlje poginuo Gul Zaman, poznat kao drugi važnosti čovjek u ISIS-u na području Afganistana. Navodi se također da je u napadu poginulo šest militanata ISIS-a.

Glasnogovornik Ureda guvernera oblasti Nangarhar, na području kojeg je došlo do napada, Ahmad Ziya Abdulzai naveo je ranije kako se radilo o dva napada te da je poginulo ukupno 49 militanata: 12 u prvom i 37 u drugom napadu.

Naveo je da je došlo do dva napada američke bespilotne letjelice, a da je poginulo 49 militanata. On je kazao da je napad izvršen u trenutku kada su članovi ISIS bili okupljeni radi sastanka. Prema njegovim riječima u prvom napadu je poginulo 12, a u drugom 37 militanata.

Usljed pojačanog djelovanja ISIS-a na istoku Afganistana u posljednja dva mjeseca povremeno dolazi do sukoba između ove organizacije i talibana. Afganistanska vlada upozorava da ISIS predstavlja ozbiljnu prijetnju za cijelu zemlju.