Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čedomir Jovanović: Vrijeme je za suočavanje sa istinom

cedo jovanovic

Već 20 godina tragični jubileji bosanskog rata podsjećaju na razorne posljedice politike koju je Srbija vodila devedesetih godina, i da je vrijeme za suočavanje sa istinom, istakao je Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije.

„Onaj ko nema nikakvu empatiju prema žrtvama drugih naroda, nema empatiju ni prema stradalima iz sopstvenog naroda“, dodao je Jovanović.

Organizacije civilnog društva u Srbiji pozvale su poslanike parlamenta Srbije i ministre u srbijanskoj Vladi da učestvuju u akciji ‘Sedam hiljada’ kojom će u Beogradu biti obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

U pozivu se podsjeća da su periodu između 11. i 19. jula 1995. godine pripadnici tadašnje Vojske Republike Srpske pogubili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici i njenoj okolini.

Akcija ‘Sedam hiljada’ se organizuje na inicijativu novinara Dušana Mašića, koji je na društvenim mrežama predložio da sedam hiljada ljudi legne na plato ispred Narodne skupštine Republike Srbije, u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Jovanović apeluje na spremnost građana da 11. jula ispred skupštine u Beogradu svojim prisustvom pokažu kako su sve žrtve podjednako bolne, i kako se ne može pobjeći od činjenica.

„Zato pozivamo sve ljude koji žele da Srbija postane takva država, da uprkos pretnjama šovinističkih, nacionalističkih i fašističkih grupa i njegovih medijskih i političkih sponzora, u subotu 11. jula u 11 časova, ispred Skupštine Srbije održe pomen srebreničkim žrtvama“, kazao je Čedomir Jovanović.