Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Australiji država Victoria ukida poslaničke beneficije za odvojeni život

victoria parlament

Kontroverzna shema na osnovu koje su političari iz australske države Victoria na neprimjeren način manipulirali sredstvima poreskih obveznika na koja nemaju prava je ukinuta.

Daniel Andrews, premijer Victorie, objavio je “sveobuhvatne promjene” na osnovu kojih će članovi parlamenta koji su na neprimjeren način dolazili do novca biti prinuđeni da isplate ta sredstva.

Vlada se našla pod vatrom kritika u martu kada je otkriveno da su predsjedavajući Zastupničkog doma Telmo Languiller i njegov zamjenik Don Nardella nekorektno koristili poslaničke beneficije za odvojeni život, a zastupajući izborno tijelo u ruralnim oblastima.

Na osnovu reformi, koje je u utorak usvojila Andrewsova vlada, benificije za odvojeni život bit će dostupne isključivo saveznim poslanicima, dok će sredstva za putne troškove također biti ograničena.

Nezavisni tribunal bit će uspostavljen kako bi odredio plate poslanika i to na kakve beneficije svaki poslanik ima pravo.

Languiller je otada isplatio novac do koga je došao na neprimjeren način, ali je Nardella, koji je podnio ostavku u Laburističkoj stranci a ostao u parlamentu kao nezavisni poslanik, u više navrata odbijao da isplati 130.000 američkih dolara koje je stekao u vidu raznih beneficija.

Andrews je izjavio da će parlament izglasati da povrati novac ukoliko Nardella lično ne vrati sredstva.

– Ukoliko ne isplati taj novac prije nego što računi stignu u parlament u roku od samo nekoliko mjeseci, mislim da ćemo svi u parlamentu uzeti taj novac iz ruku Nardelle i doći ćemo do tih sredstava – izjavio je Andrews novinarima u utorak.

Matthew Guy, čelnik opozicijske Liberalne stranke, izjavio je da podržava promjene, ali kako smatra da je Andrews previše blag prema Nardelli.

– Daniel Andrews danas je dao Donu Nardelli odriješene ruke, omogućio mu je da nastavi primati platu, da ostane član parlamenta. Ne samo da Nardella treba vratiti novac, on ne bi trebao biti član parlamenta – kazao je Guy, prenosi Xinhua.