Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katastrofalno stanje

U Australiji u požarima uništeno 1,1 milion hektara zemljišta

Australija_pozari_novembar_2019_Xinhua

Visoke temperature, suhi i vjetroviti uslovi, stvorili su ozbiljnu opasnost od požara u državi Queensland

Dok se vatrogasci bore da suzbiju požare niskog rastinja u srijedu, australske vlasti naredile su hitnu evakuaciju najugroženijih stanovnika, uključujući i one u priobalnim turističkim destinacijama.

Visoke temperature, suhi i vjetroviti uslovi, stvorili su ozbiljnu opasnost od požara u državi Queensland.

Dok je oko 1.500 vatrogasaca razmješteno u kritična područja kako bi se borili s požarima širom države, mještanima u nekoliko gradova izdata su upozorenja “odlazite odmah”.

Četrnaest kuća uništeno je u državi Queensland od kraja prošle sedmice kada je posljednji val požara niskog rastinja započeo, prisiljavajući lokalne vlasti da uvedu vanredno stanje širom 42 lokalne administrativne oblasti.

U susjednoj državi New South Wales aktivno je više od 70 požara – od kojih 50 nije lokalizirano ali nijedan nije predstavljao trenutnu opasnost u srijedu popodne po lokalnom vremenu, saopćila je Vatrogasna ruralna služba.

U utorak je izdato upozorenje na “opasnost od katastrofalnog požara” u Sydneyu, najmnogoljudnijem gradu u Australiji, i u obližnjim regijama, nakon što su toplo i suho vrijeme s temperaturama iznad 30 stepeni Celsiusa i s vjetrovima od 80 kilometara na sat pogoršali ionako tešku situaciju.

Holivudska zvijezda Russell Crowe saopćio je na Twitteru da je njegovo imanje u Nana Glen, u blizini Coffs Harboura na obali New South Walesa zahvaćeno požarom, ali da je njegova porodica na sigurnom.

Sezona požara niskog rastinja u Australiji počela je ranije u ovoj godini. Više od 1,1 milion hektara zemljišta je uništeno, i što je više od ukupne površine tokom protekle tri sezone požara niskog rastinja, saopćila je Vatrogasna ruralna služba.

Vanredno stanje na snazi je kompletnu sedmicu u New South Walesu zbog opasnosti od širenja vatre. Više od 150 škola još je zatvoreno širom države, prenosi dpa.