koronavirus

U Belgiji se nastavlja smanjenje broja zaraženih i prijema u bolnice

belgija

Zvaničnici su strahovali da bi maksimalni broj od 2.000 kreveta u jedinicama intenzivne njege mogao biti popunjen do prošlog petka. Broj popunjenih kreveta u tim jedinicama sada stagnira i iznosi oko 1.470

Opadanje broja hospitalizacija, manje potvrđenih slučajeva zaraze i ostali pokazatelji na polju javnog zdravstva pokazuju da popušta ponovna pandemija koronavirusa u Belgiji.

– Smanjenje broja zaraženih i prijema u bolnice se nastavlja. I po prvi put, broj pacijenata u jedinicama intenzivne njege se ne povećava – izjavio je virolog Steven Van Gucht iz vladine zdravstvene agencije Sciensano.

Dnevne brojke preminulih od COVID-19 nastavljaju da rastu, “ali izgleda da se i tu, također, tempo usporava – kazao je.

To je dobrodošla vijest u Belgiji, koja je razmjerno broju stanovnika među najteže pogođenim zemljama u Evropi kada je riječ o potvrđenim slučajevima koronavirusa.

Zvaničnici su strahovali da bi maksimalni broj od 2.000 kreveta u jedinicama intenzivne njege mogao biti popunjen do prošlog petka. Broj popunjenih kreveta u tim jedinicama sada stagnira i iznosi oko 1.470.

Tokom proteklog mjeseca Belgija je poduzela najoštrije mjere na suzbijanju širenja virusa. Zatvaranjem barova i restorana zaključen je parcijalni lockdown, koji je pokrenut prošle sedmice i dodatno je ograničio okupljanja ljudi i doveo je do zatvaranja prodavnica koje ne prodaju osnovne robe.

Belgija je još imala 7.834 novih potvrđenih slučajeva zaraze u prošloj sedmici, ali ta cifra predstavlja pad od 46 posto u odnosu na prethodni sedmodnevni period. Broj preminulih u prošloj sedmici iznosi 190 ljudi, što je povećanje od 35 posto, prenosi AP.