Niko nije imun

U Belgiji umrla trogodišnja djevojčica koja je bila zaražena koronavirusom

dijete-bolnica333

Poručio je da smrt trogodišnje djevojčice pokazuje da niko nije imun na COVID-19 te je pozvao građane na oprez

Trogodišnja djevojčica u Belgiji preminula je od posljedica zaraze koronavirusom (COVID-19), prenosi Anadolu Agency (AA).

Boudewijn Catry, epidemiolog Nacionalnog instituta za zdravstvo Belgije (Sciensano), izjavio je da su veoma tužni zbog ove vijesti, dodajući kako je smrt djevojčice pogodila sve medicinske radnike i građane u Belgiji.

Poručio je da smrt trogodišnje djevojčice pokazuje da niko nije imun na COVID-19 te je pozvao građane na oprez.

“Nikako ne smijemo zanemariti postojanje virusa. Virus je i dalje ovdje s nama i moramo živjeti u skladu s tim saznanjem”, rekao je Catry.

U Belgiji su u martu također od posljedica zaraze koronavirusom umrle 12-godišnjakinja i 18-godišnjakinja.

U Belgiji je u proteklom danu registrirano 220 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj zaraženih od početka pandemije COVID-19 povećan na 64.847. Od posljedica zaraze koronavirusom u protekla 24 sata umrlo još četvero ljudi, čime je broj smrtnih slučajeva u toj zemlji povećan na 9.812.

Iz Nacionalnog instituta za zdravstvo Belgije upozorili su da ova zemlja proteklih dana bilježi porast broja novozaraženih i da je on danas veći za 89 posto u odnosu na podatke od prije sedam dana.

Vlasti Belgije pooštrile su mjere koje se odnose na suzbijanje širenja koronavirusa, a premijerka te zemlje Sophia Wilmes jučer je izjavila kako je Vijeće nacionalne sigurnosti naredilo da se obustavi proces relaksacije ranijih mjera.

Tako će od sutra građani Belgije biti obavezni nositi zaštitne maske u svim zatvorenim mjestima, kao i na pijacama, autobuskim stanicama, na ulicama oko tržnih centara i sličnim otvorenim mjestima ma kojima se okuplja veći broj ljudi.

Među novim mjerama je i obaveza vlasnika ugostiteljskih objekata da od svih gostiju uzmu osnovne identifikacijske podatke i brojeve telefona koje će čuvati 14 dana radi kontaktiranja u slučaju da se slučajevi zaraze pojave u tim objektima.