Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Vijeća ministara

Tegetija: Ne treba nam spor s Hrvatskom već diplomatsko rješenje

zoran tegeltija vnm (1)

Smatra da bi saradnja i komunikacija njegovog kabineta, diplomatske mreže BiH u svijetu, Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH mogla biti bolja

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija naglasio je danas da svi u BiH moraju poduzimati zajedničke i odlučnije korake kako bi se spriječile namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na Trgovskoj Gori, u blizini bh. granice.

Tegeltija je istakao da će se raditi sve da se to pitanje riješi diplomatski, u korist građana oba entiteta, a kako ne bi došlo do sudskog spora između dvije zemlje.

– Nikome ne trebaju sporovi sa susjedima, ni BiH, ni Hrvatskoj – dodao je Tegetija.

Kazao je i da očekuje da BiH definiše pravce svog rada po tom pitanju

– Određenih poteškoća oko definisanja pravca BiH po pitanju Trgovske gore očigledno postoje, a to ćemo riješiti u narednih sedam do 10 dana – dodao je on u izjavi novinarima.

Istakao je i da bi granični prijelaz u Novom Gradu/Bosanskom Novom treba da bude otvoren i za robni promet, o čemu se također mora razgovarati s Hrvatskom.

Smatra da bi saradnja i komunikacija njegovog kabineta, diplomatske mreže BiH u svijetu, Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH mogla biti bolja.

Tegeltija, entitetska predsjednica Željka Cvijanović i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević razgovarali su danas sa rukovodstvom općine Novi Grad/Bosanski Novi.

I Cvijanović je je dodala da želi da pitanje odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori bude riješeno diplomatski, putem razgovora, jer nikom nisu u interesu sudski sporovi.

Naglasila je da se u rješavanje ovih problema treba da uključe svi nivoi vlasti.